Ett mycket enkelt, men ofta förbisett, sätt att skriva någon glad är att helt enkelt svara andra. Skicka ett tack för något de gjort, bekräfta att du mottagit något, berätta att deras insats varit till hjälp för dig eller lämna ett positivt omdöme om något du är nöjd med.

Det låter kanske lite fånigt, men tänk efter själv, hur ofta ger och får vi i allmänhet sådan positiv feedback? Ibland hörs kommentarer om att folk ”bara gör sitt jobb” eller att de ”får betalt för att göra det”, men sitter man anonyma bakom varsin skärm syns ju inte effekten som den skulle göra öga mot öga över en disk eller på ett butiksgolv. Och för den som lagt ner extra möda för att hjälpa någon att lösa ett problem så bra som möjligt, förklarat något bra, svarat snabbt och trevligt så att man känner sig sedd och hörd och betydelsefull kan ett enkelt tack vara av stort värde, i synnerhet som det är sällan förekommande.

Särskilt småföretagare kan må extra gott av att få höra att man är nöjd med en köpupplevelse, en vara, tjänst eller behandlingen av ett kundtjänstärende. Det behöver inte vara för att de erbjuder service utöver det vanliga eller fantasifullt och konstnärligt packade försändelser heller. Ibland är ett positivt omdöme som offentligt talar om att du fått precis vad du förväntat dig guld värt för både företagaren och andra potentiella kunder. Antagligen skulle du själv, som kund eller företagare, också uppskatta att någon tagit sig tid att skriva den där recensionen, eller hur?

Själv var jag en gång en lite krånglig kund som beställde en mängd små udda och billiga varor från en egenföretagare. Det måste ha tagit tid att plocka ihop den beställningen. Men leveransen var snabb, paketet optimalt inslaget och jag var helt enkelt en nöjd kund. Så eftersom jag skämdes lite över min bökiga beställning slängde jag iväg ett tackmejl och nämnde till och med hur mycket jag uppskattade den fina packningen.

Några minuter senare kom svaret: ”Tack för ditt fina mejl! Det gläder mig verkligen.”

jag blev glad över hanteringen av min beställning, delade med mig av detta, fick ytterligare en glädjeboost tillbaka och blev ännu mer sprudlande glad. Vilken grej detta med att skriva någon glad kan vara ändå!