När skrev du senast ett riktigt bra, personligt brev? Nyligen? Bra, då har du vanan inne och kan göra det igen! För väldigt länge sedan, kanske aldrig? Då är det kanske nu det är dags? 

Skriv ett brev till någon du uppskattar men inte brukar skriva till, och berätta vad denna person betyder eller har betytt för dig, visa din uppskattning eller beundran eller kanske stöd och omtanke om det är något du tror att mottagaren behöver just nu.

Det kanske är:

  • din partner sedan många år
  • någon som hjälpt dig inse vad du vill få ut av livet
  • en vän eller kollega som som du tycker gör bra saker men som kanske sällan får höra det
  • en förälder eller ett barn
  • en gammal vän som du oavsiktligt tappat kontakten med
  • en lärare som bidragit till att du är där du är idag
  • någon du beundrar på avstånd

Det viktiga är att det är någon som du verkligen har uppskattande saker att säga om, och att du känner för att göra det. Då kommer brevet att bli både bra och lätt att skriva.

Med ”brev” menar jag här en rätt vid betydelse av skrivet meddelande. Naturligtvis skulle nog många bli glada av ett vackert pappersbrev med handskriven adress bland reklam och räkningar. Men ett mejl är ju också ett brev (e-brev!), och numera kanske det kan uppfattas som nästan lika oväntat och glädjande att få ett personligt brev i mejlkorgen som med det där snigelbrevet i postlådan. Ett fint vykort fyller samma funktion om du inte har så mycket att skriva utan kanske bara vill skicka en värmande hälsning. Visst kan det i vissa fall även funka med ett längre chattmeddelande eller liknande, kanske en videohälsning för den där skriftliga hälsningar inte passar, men poängen här är att det ska vara något som dels sticker ut från allt det vanliga vardagliga, dels är något som mottagaren ska kunna spara som en fin minnesgåva. 

Ett ”jag gillar dig” i ett sms må orsaka ett väl så stort lyckorus i stunden, men försvinner snart i mängden och är väl inget man skriver ut och sätter upp på väggen, lägger i sängbordslådan eller tar fram och tittar på bara för att bli glad i en ensam stund. Lägger du lite mer tid och energi på att både formulera något som verkligen värmer och att paketera det på ett sätt som signalerar att det här är post av värde, då ökar också sannolikheten att det du skickat faktiskt ska BLI sparat och kanske rentav hågkommet som en av livets guldkanter.

Vad vinner jag på det här, kanske någon frågar nu. Ja, behöver du vinna något mer än att du gör någon du bryr dig om glad? För det kommer du att göra, det vågar jag nästan lova, särskilt om det faktiskt är någon som finns i ditt liv och som du inte visat denna form av uppskattning varje dag under hela er relation redan. (Och hur många gör man det med?)

Eller, du tänker kanske: ”Men jag vill ju vara den som FÅR ett sådant där brev!” Ja, vem vill inte bli glatt överraskad av att någon spontant och apropå inget tänkt på en och ansett det vara mödan värt att förära en denna sorts gåva? Men för att det ska hända måste ju någon också vara den som skriver, eller hur?

Jag vet av egen erfarenhet att de riktigt bra breven, de som skickats med stor värme och omsorg, de brukar bli väldigt väl mottagna. Sannolikt kommer du att få någon form av återkoppling. Kanske får du rentav ett brev tillbaka. Räkna dock inte med det, för det är inte det viktiga. Det kan vara svårt nog att bara ta upp ämnet, tacka och kommentera brevet, så får du ett tack, kanske även ett ”vad glad jag blev”, då ska du se uppdraget som synnerligen lyckat. Och vem vet allt vad mer ett litet brev kan leda till? Jo, jag har några exempel, men jag vill låta dig upptäcka det själv. Testa!