Det finns många sätt att skriva någon glad på, med tanke på allt från kontext och syfte till medium, form och innehåll, men få saker kan mäta sig med ett riktigt bra, fysiskt brev.

Till den du ändå skriver till

Har du någon gång haft en brevvän vet du antagligen mycket väl att själva händelsen att få ett personligt brev i sig ofta ger upphov till glädje, och särskilt då förstås om det kommer från någon du verkligen gillar att höra av. Så skriver du till någon du redan har skriftlig kontakt med har du såklart ett bra utgångsläge och behöver inte jobba så hårt för att lyckas med uppdraget att glädja mottagaren. Men vill du göra något extra någon gång finns det många små, enkla saker du kan baka in i brevet som ändå skrivs.

Du kan till exempel

  • berätta om något du varit med om på sistone som fick dig att tänka på personen i fråga (på ett positivt sätt då förstås, men det behöver nog inte nämnas?)
  • tala om lite extra tydligt att du blev glad över att höra av personen, eller kanske rentav att du brukar bli det, att du väntat med spänning på brevet osv.
  • nämna någon eller några egenskaper hos personen som du verkligen uppskattar, beundrar eller inspireras av
  • ta upp ett trevligt gemensamt minne och kanske börja drömma lite tillsammans om att hitta på något liknande igen.

Exakt vad som träffar helt rätt beror ju förstås på person och relation, men känns det rätt och det är något du själv skulle bli glad av att läsa är nog chansen god att mottagaren uppskattar det du skriver också.

Till en närstående

Kanske vill du skriva till någon som står dig nära men som du inte brukar just skriva till? Då blir handlingen att skriva brevet snarast symbolisk, och brevet mer en present eller uppvaktning (kanske på en högtidsdag eller som tack för något) än ett vanligt brev. Det gör också att innehållet styrs av syftet och vad det är du vill framföra. 

Håll dig då gärna helt till detta ämne. Tänk att brevet ska vara ett minne att spara och kanske plocka fram och läsa många gånger i framtiden. Då finns ju ingen anledning att nämna något dagsaktuellt eller annat vardagligt som kan dra ner helhetsintrycket. Låt ditt brev bli ett vackert konstverk! 

Med det inte sagt att du måste klämma in en massa högtravande formuleringar och kärleksförklaringar som inte känns bekväma i just er relation. Vad du känner blir förhoppningsvis tydligt mellan raderna ändå, om du bjuder på talande exempel, delar med dig av dina tankar och visar din uppskattning med glädje och värme.

Till en vän, bekant, kollega …

Varför inte låta någon du har i din vardag få bli lite extra glad över en helt oväntad, uppiggande hälsning? Anledningarna, tillfällena och metoderna är här närmast oändliga, så bara några tänkbara exempel på vad det skulle kunna bli är

  • ett tackbrev till en vän efter ett extra trevligt tillfälle då ni träffats, med dina ord om varför det betydde mycket för dig
  • ett ”dagens ros”-brev till en kollega som du tycker har gjort något riktigt bra eller kanske rent allmänt har en positiv inverkan på arbetsplatsen, din arbetsglädje, arbetsresultatet osv.
  • ett uppdateringsbrev till en gammal vän som du inte haft kontakt med på länge, som visar att du fortfarande gärna vill ha personen i ditt liv åtminstone på detta sätt
  • ett brev till någon du trivs bra med men inte känner så bra som du skulle vilja (kanske rentav ett beundrarbrev?!).

Och kommer du inte på någon specifik person att skriva till just nu kanske det är dags att leta upp den där brevvännen att växla regelbundna skrivna ord med?