Man behöver inte alltid ha en specifik mottagare i åtanke för att skriva någon glad. Det går också att med mycket små medel och i en enda handling nå fram med sitt uppmuntrande budskap till flera personer på samma gång.

Ett exempel är att sätta upp en glad lapp någonstans där den kan överraska och glädja förbipasserande. Jag gjorde det i trappuppgångarna i huset där jag bodde. Det var en lagom stor byggnad, med lagom många trappuppgångar och där de flesta nog kände igen och hälsade på varandra, men få verkligen lärde känna sina grannar. Själv satt jag i bostadsrättsföreningens styrelse, vilket kanske bidrog till att jag fick idén, men vem som helst kan absolut göra samma sak.

Rätt sent på kvällen den 13:e februari, när jag antog att de flesta kommit hem och gått in till sig för dagen, smög jag mig ut och satte upp en lapp i A4-storlek i varje trappuppgång, på de anslagstavlor som mycket lägligt satt så att blicken naturligt föll på dem när man var på väg ut genom porten.

På lappen stod ett enkelt:

”Ha en fin dag, kära granne!”

Nästa dag, som alltså var den 14:e februari, en dag som somliga även tänker på som alla hjärtans dag, möttes var och en som gick hemifrån ut i den gråkalla vintervardagen av detta budskap på väg ut. Så också jag, som själv kunde ta åt mig lite av välgångsönskningen när jag gick till jobbet. 

Hur många som verkligen såg lappen kunde jag förstås inte veta, och eftersom den var anonym förväntade jag mig ingen som helst respons på den heller. Men då jag som sagt satt i brf-styrelsen blev jag snabbt ”misstänkt” av mina styrelsekollegor. Dessa kunde också rapportera att andra grannar spekulerat i vem som låg bakom lappen och berättat för dem att de blivit väldigt glada över den. Någon hade sagt ”det gjorde min dag!”, och styrelsekollegan som återberättade detta för mig tillade ”varför kommer inte jag på att göra sådana saker?”.

Redan den kvällen smög jag åter ut och tog ner lapparna, för att de inte skulle bli något man tar för givet eller slutar se, som en gammal inköpslista på kylskåpet eller ett skrynkligt kvitto på hallbyrån. Det var en överraskning för just den dagen, men det hade kunnat vara vilken dag som helst egentligen.

Det är verkligen en så enkel sak att göra. Och styrkan i den glada, välmenande lappen ligger delvis i kontrasten mot de mer kända arga lapparna, men ändå är det inte alldeles vanligt att vi kommer på att utnyttja denna möjlighet att sprida glädje. 

Men här har du nu idén! Varför inte testa i ditt eget trapphus, en gemensam tvättstuga, på en offentlig anslagstavla eller kanske på jobbet?